Ett annat användningsområde för bettskenor är för att motverka snarkning. Ibland kallar man dessa skenor helt enkelt för ”snarkskenor”. En bettskena mot snarkning motverkar snarkning genom att förskjuta underkäken något under tiden man sover. Detta gör att man förhindrar tungan att täppa till svalget vilket gör att man får friare luftväg i svalget vilket leder till minskade snarkbesvär.

Fungerar snarkskena för dig?

En snarkskena fungerar olika bra beroende på vilken typ av snarkproblem men har. Ett enkelt sätt att prova är att skjuta fram sin käke cirka en centimeter och sedan försöka göra snarkljud med svalget/munnen. Är det svårt eller omöjligt att göra snarkljud med käken i den positionen finns det goda chanser att en så kallad snarkskena kan hjälpa dig.

Hur får jag tag på en snarkskena?

Om du lider av stora snarkbesvär kan man få en remiss och sedan tillverka en snarkskena hos tandläkaren. De gör då avgjutningar av din över- och underkäke som skickas vidare till tandtekniker som sedan skapar en specialanpassad skena.

Idag kan du dock köpa snarkskenor på nätet eller på många apotek. Dessa är betydligt billigare och kan vara ett sätt prova om snarkskenor är något för dig. Dessa tandskenor tillverkar du själv genom att hetta upp skenan i varmt vatten och sedan pressa den mot dina tänder.

Andra hjälpmedel mot snarkningar

Det finns många produkter på marknaden som hjälper dig som har snarkbesvär. Allt från snarkskenor som vi skrev om ovan till sprayer, plåster med mera.