Huvudvärk eller ömma käkar?

De vanligaste symptomen på att man gnisslar eller pressar tänderna är öm eller värk i käkmuskler och/eller i tänderna. Man kan ha svårt att gapa stort eller ha spänningshuvudvärk i pannan eller tinningarna. Besvären varierar från person till person och man kan gnissla eller pressa tänderna utan att man får dessa besvär. Tänderna blir med tiden också nötta, det går oftast ganska långsamt så det kan vara svårt att märka av det direkt.

Hur vet man om man gnisslar eller pressar tänder?

Tandläkaren kan ibland se att tänderna är mer nötta eller slitna än de borde vara, det kan då vara ett tecken på tandgnissling eller tandpressning. Då har man troligtvis redan gnisslat tänderna under en ganska lång tid. Tänderna kan slitas snabbare om man ofta dricker sura drycker eller äter sura frukter – så det kan vara en god idé att dra ner på detta eller skölja med vatten efteråt.

Orsaker till tandgnissling?

Det finns ännu ingen forskning som bevisar varför man tandpressar eller tandgnisslar. Men ofta är orsaken stress eller annan anspänning. Det är även vanligt att barn i vissa åldrar gnisslar tänderna; ungefär hälften av barnen i förskoleåldern har gnisslat tänderna – detta går ofta naturligt över.

Motverka tandgnissling / tandpressning

Ofta finns det inte någon behandling man kan göra så man slutar gnissla eller pressa tänderna men man kan minska bieffekterna av det med att till exempel sova med en bettskena mot tandgnissling. Pressar/gnisslar man tänderna i vaket tillstånd kan man utföra ett speciellt rörelseträningsprogram som gör att man kan slappna av i musklerna i käken och på så sätt minska tandgnisslandet/tandpressandet.

Avlasta med bettskena

Att sova med en bettskena är ett effektivt sätt att minska symptomen vid tandgnissling och tandpressning. Då bettskenan fungerar som en dämpare mellan tänderna när man sover – så pressar man inte ihop tänderna lika hårt vilket leder till att man inte får samma påfrestning på käken och tänder. Bieffekterna av tandpressning / tandgnissling brukar minska betydligt om de inte försvinner helt. Efter ett tags användande kan man ofta minska användandet till att använde den lite mer sällan, men det varierar från person till person.